Kortenhoevenseweg 59b

4128 CN Lexmond

Bij niet urgente vragen

Stuurt u ons een e-consult

Spreekuren

Hechting zetten in Lexmond

Spreekuren

De praktijk is iedere werkdag geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Veel vragen over klachten en ziekten kunt u ook terugvinden op www.thuisarts.nl. Een website waar veel huisartsen naar verwijzen. 

Op iedere werkdag zijn er spreekuren van de huisartsen en andere zorgverleners. U moet altijd vooraf een afspraak maken. U kunt hiervoor bellen op werkdagen tussen 08.00-10.30, 11.00-12.00 en 14.00-16.00 uur.

Hoe wordt bepaald wanneer u een afspraak kunt krijgen?

Het plannen van een afspraak bij de huisarts hangt af van verschillende factoren. We streven ernaar om u zo snel en goed mogelijk te helpen, en houden hierbij rekening met het volgende:

  1. Medische urgentie
    De urgentie van uw klacht speelt een belangrijke rol. Onze doktersassistente beoordeelt samen met u de ernst van de situatie. Indien nodig, wordt dit in overleg met de huisarts verder besproken. Als er sprake is van een spoedeisende situatie, zorgen we ervoor dat u zo snel mogelijk wordt geholpen.

  2. Type klacht of hulpvraag
    Niet elke klacht hoeft per se door de huisarts tijdens het spreekuur behandeld te worden. Voor veel vragen of klachten kunnen ook de doktersassistente, praktijkverpleegkundige of huisarts via een telefonisch consult of e-mailbeantwoording voldoende zijn. Dit kan de wachttijd verkorten en zorgt ervoor dat u snel de juiste zorg krijgt.

  3. Beschikbaarheid van de huisartsen
    De beschikbaarheid van onze huisartsen is van invloed op de planning. In sommige gevallen kan het voorkomen dat er wat langer gewacht moet worden op een afspraak, afhankelijk van de drukte en het aantal beschikbare huisartsen.

Heeft u twijfels over uw klacht? Neem gerust contact op met onze assistente. Zij kan u verder helpen bij het bepalen van de juiste zorg en het plannen van de afspraak die het beste bij uw situatie past.

Onze Spreekuren

In onze huisartsenpraktijk bieden we verschillende soorten spreekuren aan om zo goed mogelijk in te spelen op de diverse zorgbehoeften van onze patiënten. Hieronder vindt u een overzicht van de types spreekuren die wij aanbieden:

  1. Algemeen spreekuur
    Het algemeen spreekuur is voor medische klachten of vragen die niet urgent zijn, maar wel behandeling of advies van de huisarts vereisen. Dit spreekuur is bedoeld voor zowel lichamelijke klachten als gezondheidsproblemen die geen spoed vereisen, zoals doorverwijzingen of preventief advies.

  2. Spoedspreekuur
    Het spoedspreekuur is bedoeld voor klachten die niet kunnen wachten, zoals plotselinge pijn, ernstige verwondingen of plotselinge ademhalingsproblemen. Dit spreekuur is bedoeld voor acute gevallen die onmiddellijke aandacht nodig hebben, maar waarbij geen levensbedreigende situatie is. De assistente bepaalt wie daar voor in aanmerking komen na telefonische triage. 

  3. Telefonisch spreekuur
    Voor veel vragen of medische situaties hoeft u niet altijd naar de praktijk te komen. Het telefonisch spreekuur biedt u de mogelijkheid om telefonisch contact te hebben met de huisarts. Dit kan bijvoorbeeld voor het bespreken van uitslagen, het vragen van advies bij medicatie of voor een follow-up van eerder behandelde klachten.

  4. E-consult (via e-mail)
    Heeft u een vraag die geen directe lichamelijke onderzoeken of behandelingen vereist? Dan kunt u gebruik maken van ons e-consult via e-mail. Dit is handig voor niet-urgente medische vragen, zoals het aanvragen van herhalingsrecepten, bepaalde huidafwijkingen/plekjes of het vragen van algemeen advies over gezondheid.

  5. Praktijkverpleegkundige en Doktersassistente spreekuur
    Naast de huisarts zijn er ook andere zorgprofessionals in de praktijk die u kunnen helpen. De praktijkverpleegkundige behandelt onder andere chronische aandoeningen (zoals diabetes of astma) en voert medische handelingen uit zoals het zetten van injecties of het meten van bloeddruk. De doktersassistente helpt bij het afnemen van bijvoorbeeld bloeddrukmetingen, het verzorgen van wonden en kan ook telefonisch advies geven bij eenvoudige klachten.

  6. Preventief spreekuur
    Voor gezondheidsvragen die gericht zijn op het voorkomen van ziekte, bieden wij preventieve spreekuren aan. Denk hierbij aan het jaarlijkse preventieve onderzoek (zoals een check-up) of gesprekken over leefstijl, vaccinaties en screenings.

Heeft u vragen over welk type spreekuur voor u het meest geschikt is? Neem dan gerust contact op met onze assistente, zij helpt u graag verder!

Onze huisartsenpraktijk is sinds 1 december 2023 een opleidingspraktijk voor huisartsen.

Om huisarts te worden moet een dokter een opleidingsprogramma van 3 jaar doorlopen. Daarin wordt zij/hij getraind in de specifieke vaardigheden van het huisartsenvak. De huisarts in opleiding verblijft een jaar bij ons in de praktijk. Voor het goede begrip, huisartsen in opleiding zijn afgestudeerde en bevoegde artsen.

U kunt dus behandeld worden door de huisarts in opleiding. In principe wordt u gevraagd worden of u dat goed vindt. In uitzonderingssituaties, spoedgevallen of bij afwezigheid van een van de huisartsen kan het voorkomen dat u geen keus heeft.

Voor u als patiënt zijn er duidelijke voordelen aan deze opleidingssituatie. De huisarts in opleiding heeft meer spreekuurtijd. Daarnaast worden alle consulten en visites van de huisarts in opleiding met de opleider nabesproken en geanalyseerd. Er “kijken” dus twee dokters naar uw probleem. Op de lange termijn helpt u mee aan het zorgen voor goede huisartsen in de toekomst.

De huisarts in opleiding kan u vragen of een consult opgenomen mag worden. Deze opnames worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Het spreekt voor zich dat het u vrij staat een dergelijk verzoek af te wijzen en dat er met beeldmateriaal vertrouwelijk wordt omgegaan.

Huisbezoeken zijn bedoeld voor patiënten die te ziek zijn om zelf naar de praktijk te komen. U kunt een huisbezoek voor dezelfde dag aanvragen tot 10:00 uur. Voor een goede planning heeft de assistente informatie nodig over de aard en de ernst van de klachten. Een bezoek aan de praktijk heeft in de meeste gevallen de voorkeur. Op de praktijk kunnen wij bijvoorbeeld een hartfilmpje maken of ontstekingswaarde prikken. 

Bij levensbedreigende spoed: BEL 112

Bij spoed tijdens openingstijden, kies in het keuzemenu voor optie 1. U krijgt dan direct de assistente aan te lijn.

Voor spoedeisende huisartsenzorg in de avond, nacht, het weekend en op feestdagen: 

Bij spoedsituaties buiten praktijkuren die niet kunnen wachten, kunt u terecht bij de Huisartsenspoedpost Nieuwegein. Hier werken alle huisartsen in de regio samen.

Twijfelt u of het spoed is? Ga dan naar de website van de huisartsenspoedpost. Daar kunt u een vragenlijst invullen en krijgt u advies.

Is het spoed? Ga naar de website huisartsenspoedpost   (en dan deze link: https://huisartsenspoedpost-nieuwegein.nl/locaties/spoedpost-nieuwegein/)

Huisartsenspoedpost Nieuwegein 
Tel. 088 130 96 60

Koekoekslaan 1
3435 CL Nieuwegein

U moet altijd vooraf bellen. Houd als u belt uw verzekeringsgegevens bij de hand.

 

Voor zeer dringende klachten buiten onze openingstijden kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost Nieuwegein op 088-1309660. Zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 17:00 tot 8:00 uur en 24 uur per dag op zaterdag, zondag en nationaal erkende feestdagen. Let op: u dienst eerst telefonisch te overleggen te overleggen voordat u langskomt.

Translate »

Login in het portaal van uw Huisarts

Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk. 

Om online een afspraak te maken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

Heb ik wel een afspraak nodig?

Liever telefonisch?

Registreer uzelf bij onze praktijk

1
2
3
4
Last Page
Kunt u ook aangeven waarvoor?

Wij nemen nieuwe patiënten aan

Schrijf u in via het formulier

Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul het formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail. 

Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken. 

Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.

Bel voor een afspraak

Login in het portaal van uw Huisarts

Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.

Om de uitslag van uw recente (lab-) onderzoek te bekijken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

Uitslagen onderzoek

Via Mijn Medisch Dossier is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:

– Laboratoriumuitslagen 
– Lichamelijk onderzoek 
– Toegangslogboek 
– Verslaglegging
– Overgevoeligheden en bijzonderheden
– Mijn documenten 
– Actueel medicatieoverzicht

Login in het portaal van uw Huisarts

Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.  

Om uw een e-consult (een belangrijk minder dringend bericht) te versturen aan uw huisarts dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

E-Consult

Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.

Toch liever telefonisch? Bel voor een afspraak

Login in het portaal van uw Huisarts

Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk. 

Om uw actuele medicatie te bekijken en te herhalen dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.

Herhaalmedicatie

U kunt via deze website uw eigen chronisch actieve medicatie herhalen.

Als u langere tijd één of meerdere medicijnen gebruikt, heeft de apotheek speciaal voor u een gratis service: zij zorgen ervoor dat uw medicijnen op een vooraf afgesproken tijdstip klaar staan. U hoeft dan bijna nooit meer een herhaalrecept bij uw huisarts aan te vragen.

Login in het portaal van uw Huisarts

Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk. Zo kunt u uitslagen inzien, herhaalrecepten aanvragen of een vraag stellen aan uw huisarts. U kunt dit regelen op twee manieren: via de ‘patiëntenomgeving’ op onze website of met de ‘Mijn Huisarts Online’ app.

Dossier inzage

Uw huisarts zet alle informatie over uw gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes u heeft, welke onderzoeken en behandelingen u heeft gehad en welke medicijnen u gebruikt. Zo staan uw medische gegevens allemaal bij elkaar.

Gegevensuitwisseling

Hoe werkt het Landelijk Schakelpunt?

Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken.
In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.

Herhaalrecept Bestellen

1
Uw gegevens
2
Gegevens Apotheek
3
Medicijnen
4
Last Page
Voorletters
Achternaam
Geboortedatum
Email *
Telefoonnummer
Apotheek
Laten Bezorgen?
Medicijnen
Opmerkingen
Call Now Button Ga naar de inhoud